Seffa nazywana jest talerzem niespodzianką. Ponieważ pod warstwą makaronu nitki można ukryć co się chce - mięso z kurczaka czy warzywa. Przygotowuje się bardzo podobnie do kuskusu. Je sie ją po marokańsku, czyli wspólnie z jednego talerza. Zapraszam na przepis w wykonaniu Leili. Porcja dla całej rodziny. Wygląda na olbrzymią ale w przoygotowaniu jest całkiem prosta.
Składniki
Potrzebujesz też dwóch marokańskich naczyń:
- Kuskusiera - garnek parowy złożony z dwóch części: dolna na wodę i górne sito
- Gasâa (gas3a) - szeroki talerz plastikowy do mieszania
Pokroić cebulę. Wraz z kurczakiem włożyć do garnka. Dodać łyżeczkę smenu. Zalać wodą. Wsypać pietruszkę, pieprz, kurkumę, sól i czosnek. Przykryć porywką. Dusić ok 1 godz. Ma puścić sos.
Przygotować couscousuerę. Do dolnego garnka wlać wodę. Wrzucić do niej połówkę cytryny aby jej aromat unosił się potem w parze.
Aby uszczelnić dwa garnki obłożyć górną część dolnego garnka folią i położyć na nim drugo garnek - sito.
Przygotować wielki takerzu gasâa. Wysypać na nią suchy makaron nitki. Polać 4 łyżkami oleju słonecznikowego.
Gdy woda w dolnym garnku kuskusiery zacznie wrzeć nałożyć makaron nitki na sito. Gotować na parze przez 15 min.
Odcedzić moczące się rodzynki. Część zostawić do posypania a drugą wsypać do garnka z duszącymi się składnikami. Dusić przez ok 5 min.
Jak podawać?
Nałożyć na takerz pierwszą warstwę majaronu nitki. Położyć na nią duszonego kurczaka w sosie.
Zakryć kolejną warstwą makaronu nitki. Posypać rodzynkami i cynamonem.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)