środa, 2 listopada 2016

Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek

Ta marokańska bułeczka okazała się idealna na śniadanie, podana z białym serkiem (marokańskiej marki "Jebli") i polana oliwą z oliwek. Krachel [czyt. kraszel] jest słodka gdyż zawiera cukier, ale moim zdaniem nie tak bardzo. Dlatego bardzo przypadła mi do gustu. Charakterystyczny smak dodaje jej anyż. Polecam.

Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek

Leila przyjechała do nas po raz trzeci w tym roku by zostać kilka miesięcy (prawie z nami mieszka!) więc mam od niej ten przepis. Do wykonania konieczny jest mikser lub robot kuchenny oraz przydaje się maszyna do wyrobu ciasta, której używałam w pieczeniu domowego chleba.

Składniki:
  • 1 szklanka lekko podgrzanego mleka
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 5 kubków mąki
  • 3 jajka
  • 1 saszetka sproszkowanej wanili
  • 2 saszetki sproszkowanych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • anyż
  • sezam
  • sok z cytryny
  • olej słonecznikowy
Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek

Sprzęt kuchenny:
  • mikser / robot kuchenny
  • maszyna do wyrobu ciasta
  • silikonowa łyżka
  • silikonowy pędzelek kuchenny do dekoracji
  • folia przezroczysta
  • piekarnik
Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek

Czas przygotowania: ok 45 min w tym 3 etapy czekania aż ciasto urośnie + pieczenie

Ilość: ok 14 - 16 bułeczek.

Do miksera wlać: 1 szklankę mleka, 2 (spośród 5) kubki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oliwy, 1 saszetkę wanili, 1 saszetkę drożdży, 2 całe jajka oraz tylko białko z 3-go jajka.

Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek
Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek

Jedno żółtko przelać do miseczki i zostawić na później.

Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek

Całość miksować przez 5 minut.

Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek

Gdy stanie się jednolita, wyłączyć mikser i poczekać 10 minut aż urośnie na drożdżach.

Następnie zawartość miksera przelać do miski maszyny wyrabiającej ciasto. Najlepiej za pomocą silikonowej łyżki aby wszystko wydobyć.

Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek

Do miski wsypać: 1 (z pozostałych 3) kubków mąki, anyż, sezam, drugą saszetkę drożdży.

Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek
Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek

Uruchom maszynę na program 1. Niech miesza. Jeśli nie masz maszyny możesz ciasto ulepić ręcznie.

Przygotuj 2 pozostałe kubki mąki

Wsypuj je do maszyny w trakcie wyrabiania. Tzn. zatrzymaj na moment maszynę, wsyp 1 kubek. Mieszaj dalej. Potem zrób to samo z drugim kubkiem.

Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek

Mieszanie trwa ok 10 minut. Kontroluj, aż ciasto będzie jednolite.

Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek

Wysmaruj ręce olejem słonecznikowym i ugnieć rękoma gotowe ciasto w misce.

Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek

Zaklej miskę folią przezroczystą. Odczekaj 15 minut aż znowu urośnie.

Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek

W tym czasie możesz przygotować blachę piekarnikową i natłuścić ją olejem słonecznikowym.

Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek

Po 15 min z ciasta ulepić kuleczki i ułożyć na tłustej blasze.

Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek

Leila poleca zachować pomiędzy nimi ogromne (moim zdaniem trochę za duże) odstępy. Jak wyjdzie dużo bułeczek to upiec na 2 tury.

Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek

Przygotować żółtko. Dodać do niego kroplę soku z cytryny. Silikonowym pędzelkiem posmarować nim bułeczki. Zużyć całe żółtko.

Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek
Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek

Posypać sezamem.

Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek

Jak na Marokankę przystało, blachę z bułeczkami przykryć ręcznikiem kuchennym

Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek

Czekać 10 min aż dalej podrosną.

Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek

Rozgrzać piekarnik do 100 stopni na podgrzewaniu od dołu.

Wsadzić blachę z bułeczkami do piekarnika i obserwować aż będą gotowe.

Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek

Posmarorowanie ich z wierzchu żółtkiem sprawia, że są szkliste a sezam się do nich przyklei.

Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek

Można serwować!

Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek
Krachel. Przepis na mleczny i anyżowy chlebek

Smacznego!

Zdjęcia: Dorkita

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)