Ta marokańska bułeczka okazała się idealna na śniadanie, podana z białym serkiem (marokańskiej marki "Jebli") i polana oliwą z oliwek. Krachel [czyt. kraszel] jest słodka gdyż zawiera cukier, ale moim zdaniem nie tak bardzo. Dlatego bardzo przypadła mi do gustu. Charakterystyczny smak dodaje jej anyż. Polecam.
Leila przyjechała do nas po raz trzeci w tym roku by zostać kilka miesięcy (prawie z nami mieszka!) więc mam od niej ten przepis. Do wykonania konieczny jest mikser lub robot kuchenny oraz przydaje się maszyna do wyrobu ciasta, której używałam w pieczeniu domowego chleba.
Składniki:
- 1 szklanka lekko podgrzanego mleka
- 1/2 szklanki oliwy
- 5 kubków mąki
- 3 jajka
- 1 saszetka sproszkowanej wanili
- 2 saszetki sproszkowanych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- anyż
- sezam
- sok z cytryny
- olej słonecznikowy
Sprzęt kuchenny:
- mikser / robot kuchenny
- maszyna do wyrobu ciasta
- silikonowa łyżka
- silikonowy pędzelek kuchenny do dekoracji
- folia przezroczysta
- piekarnik
Czas przygotowania: ok 45 min w tym 3 etapy czekania aż ciasto urośnie + pieczenie
Ilość: ok 14 - 16 bułeczek.
Do miksera wlać: 1 szklankę mleka, 2 (spośród 5) kubki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oliwy, 1 saszetkę wanili, 1 saszetkę drożdży, 2 całe jajka oraz tylko białko z 3-go jajka.
Gdy stanie się jednolita, wyłączyć mikser i poczekać 10 minut aż urośnie na drożdżach.
Następnie zawartość miksera przelać do miski maszyny wyrabiającej ciasto. Najlepiej za pomocą silikonowej łyżki aby wszystko wydobyć.
Uruchom maszynę na program 1. Niech miesza. Jeśli nie masz maszyny możesz ciasto ulepić ręcznie.
Przygotuj 2 pozostałe kubki mąki.
Wsypuj je do maszyny w trakcie wyrabiania. Tzn. zatrzymaj na moment maszynę, wsyp 1 kubek. Mieszaj dalej. Potem zrób to samo z drugim kubkiem.
Leila poleca zachować pomiędzy nimi ogromne (moim zdaniem trochę za duże) odstępy. Jak wyjdzie dużo bułeczek to upiec na 2 tury.
Przygotować żółtko. Dodać do niego kroplę soku z cytryny. Silikonowym pędzelkiem posmarować nim bułeczki. Zużyć całe żółtko.
Rozgrzać piekarnik do 100 stopni na podgrzewaniu od dołu.
Smacznego!
Zdjęcia: Dorkita
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)