poniedziałek, 12 lutego 2018

Zielone jaja prosto z drzewa. Przepis na pyszne pesto z awokado w którego smaku również się zakochasz


Przepis na to pesto (zwane także pastą) dostałam w ramach prowadzenia mojego programu utraty wagi. Zakochałam się w nim tak samo jak w sosie szpinakowym teściowej. Tak więc obie przystawki są moimi ulubionymi, bez których nie wyobrażam sobie smacznego posiłku. Pesto można podawać praktycznie ze wszystkim, zarówno z daniami mięsnymi, rybnymi jak i warzywnymi. Polecam szczególnie do ziemniaków pieczonych w łupinach, pierogów ze smażonego jajka lub po prostu do smarowania kanapek. Jest bardzo zdrowe i można się nim zajadać do woli. Choć umiar musi być, bo awokado – podstawa pesto mimo małej ilości cukru jest jednym z najkaloryczniejszych owoców.

Przepis na pyszne pesto z awokado w którego smaku również się zakochasz

Od roku jem je praktycznie codziennie. Kiedyś był to dla mnie dziwny i egzotyczny owoc. Przede wszystkim nie bardzo wiedziałam jak je jeść. Pamiętam, że przekonałam się do niego na wycieczce w górach w dolinie Valle de Lecrin, na której po drodze zatrzymaliśmy się na szaberek do pobliskiego sadu. Jak je zobaczyłam to moim pierwszym skojarzeniem były… zielone jaja na drzewie. Później dowiedziałam się, że było ono jak najbardziej trafne. W języku Azteków awokado brzmi Ahuacatul co znaczy… drzewo, na którym rosną jądra. Mieli oni rację. Nazwa bardzo podobnie brzmi po hiszpańsku – aguacate.

Kolega polecił abym je spróbowała. Wróciłam z pełnym plecakiem zielonych jaj, który musiałam jeszcze dźwigać kilka kilometrów pieszo po górach.

Awokado często można kupić (albo tak jak ja wtedy zerwać z drzewa) twarde i zielone. Następnie zostawia się je na ok 3 dni na zewnątrz (nie wsadzać do lodówki). Wówczas dojrzeje, jego skórka stwardnieje i pociemnieje a miąższ stanie się miękki jak masło.

Awokado zawiera w sobie zdrowy tłuszcz roślinny likopen, oraz posiada wiele cennych składników odżywczych, które dzięki temu tłuszczowi są lepiej przyswajalne. Posiada witaminy C, E i A, oraz te z grupy B w tym kwas foliowy, potas, luteinę, kwas oleinowy omega-9 i porcję kwasów omega-6 i omega-3. Więcej można o nim przeczytać tutaj

Pesto te robię według przepisu, który czasem modyfikuję.


Przepis na pyszne pesto z awokado w którego smaku również się zakochasz


Składniki
  • Jedno duże lub dwa średnie awokado
  • Pietruszka (najlepiej świeża ale może też być suszona)
  • Garść rukoli lub kawałki sałaty
  • Szczypirek
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • Jedna cytryna lub limonka
  • Sól
  • Czarny pieprz
Przepis na pyszne pesto z awokado w którego smaku również się zakochasz

Wyskrobać miąższ z awokado, wycisnąć sok z cytryny, zmiażdżyć czosnek przez praskę.

Wszystkie składniki wyłożyć do miksera i zmiksować.


Przepis na pyszne pesto z awokado w którego smaku również się zakochasz

Gotowe.

Możemy podawać. Smacznego!


Przepis na pyszne pesto z awokado w którego smaku również się zakochasz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)