Przepis na to pesto (zwane także
pastą) dostałam w ramach prowadzenia mojego programu utraty wagi. Zakochałam
się w nim tak samo jak w sosie szpinakowym teściowej. Tak więc obie przystawki są moimi ulubionymi,
bez których nie wyobrażam sobie smacznego posiłku. Pesto można podawać
praktycznie ze wszystkim, zarówno z daniami mięsnymi, rybnymi jak i warzywnymi.
Polecam szczególnie do ziemniaków pieczonych w łupinach, pierogów ze smażonego jajka
lub po prostu do smarowania kanapek. Jest bardzo zdrowe i można się nim zajadać
do woli. Choć umiar musi być, bo awokado – podstawa pesto mimo małej ilości
cukru jest jednym z najkaloryczniejszych owoców.
Od roku jem je praktycznie
codziennie. Kiedyś był to dla mnie dziwny i egzotyczny owoc. Przede wszystkim
nie bardzo wiedziałam jak je jeść. Pamiętam, że przekonałam się do niego na wycieczce
w górach w dolinie Valle de Lecrin, na której po drodze zatrzymaliśmy się na
szaberek do pobliskiego sadu. Jak je zobaczyłam to moim pierwszym skojarzeniem były… zielone jaja na drzewie. Później dowiedziałam się, że było ono jak najbardziej
trafne. W języku Azteków awokado brzmi Ahuacatul co znaczy… drzewo, na którym rosną
jądra. Mieli oni rację. Nazwa bardzo podobnie brzmi po hiszpańsku – aguacate.
Kolega polecił abym je spróbowała.
Wróciłam z pełnym plecakiem zielonych jaj, który musiałam jeszcze dźwigać kilka
kilometrów pieszo po górach.
Awokado często można kupić (albo
tak jak ja wtedy zerwać z drzewa) twarde i zielone. Następnie zostawia się je
na ok 3 dni na zewnątrz (nie wsadzać do lodówki). Wówczas dojrzeje, jego skórka
stwardnieje i pociemnieje a miąższ stanie się miękki jak masło.
Awokado zawiera w sobie zdrowy tłuszcz
roślinny likopen, oraz posiada wiele cennych składników odżywczych, które
dzięki temu tłuszczowi są lepiej przyswajalne. Posiada witaminy C, E i A, oraz
te z grupy B w tym kwas foliowy, potas, luteinę, kwas oleinowy omega-9 i porcję
kwasów omega-6 i omega-3. Więcej można o nim przeczytać tutaj.
Składniki
- Jedno duże lub dwa średnie awokado
- Pietruszka (najlepiej świeża ale może też być suszona)
- Garść rukoli lub kawałki sałaty
- Szczypirek
- 3 – 4 ząbki czosnku
- Jedna cytryna lub limonka
- Sól
- Czarny pieprz
Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)