Paluszki Fatimy to takie marokańskie paszteciki o walcowatym kształcie. Jest to farsz zawinięty w ciasto francuskie zwane "ouarka". Ponieważ wykonywałam je na pilnik polonijny gdzie miało być sporo ludzi postanowiłam zrobić dwie wersje. Jedna jest z mięsem na bazie mielonej wołowiny a druga wegetariańska na bazie ciecierzycy. Choć nie do końca mi się to udało, bo preferencje żywnościowe ludzi są szersze niż jedzenie czy nie jedzenie mięsa. Choćby kwestia mąki, która była najzwyklejszą mąką pszenną. Farsz stworzyłam według własnej koncepcji używając składników popularnych w Maroku i przede wszystkim przypraw.
Na życzenie osób z pikniku, którym bardzo smakowały wrzucam przepis. Nie będzie on ekspercki ale eksperymentalny, ponieważ moja przygoda z kuchnią jest wciąż w drodze do ideału.
W pierwszej kolejności potrzebujesz ciasta. A "ouarka" jest dość trudne do wykonania aby było takie jak w Maroku. Powinna być elastyczna i chrupka. Zrobiłam na dwa sposoby
1. Sama je wykonałam. Zmieszałam ze sobą 500gr mąki razowej i 250ml ciepłej wody. Dodałam też 1 łyżeczkę drożdży i szczyptę soli. Wszystko wymieszałam w mojej maszynie do wyrobu ciasta. Wyszło coś co przypomina chleb.
2. Jestem zwolenniczką chodzenia na łatwiznę gdy uznam, że to najlepsza droga dlatego... kupiłam gotowe ciasto. ;)
Farsz z mięsem
Składniki:
- 500gr mielonej wołowiny
- pieczarki
- Cabula
- Szalotka
- Szczypiorek
- Suszona pietruszka (może być świeża)
- Suszona mięta (też może być świeża)
- Kolendra
- Czerwony pieprz
- Cynamon
Jeśli mamy kolendre w kuleczkach to ubijamy ją moździeżem. A jak mamy suszoną miętę to trzeba ją sproszkować.
Farsz wegetariański
Składniki:
- 300 gr wilgotnej ugotowanej ciecierzycy
- Pozostałe składniki te same co w wersji mięsnej
- + oliwa z oliwek do smażenia
Jeśli masz suchą ciecierzycę to musisz ją moczyć przez całą noc. Polecam zatem mieć już ugotowaną.
Tak samo siekamy na drobne cebulkę, szalotkę i pieczarki.
Gdy farsz jest gotowy bierzemy się za ciasto.
Podawać najlepiej na ciepło ale też można na zimno.
Posypać cynamonen
Saha, czyli smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)