wtorek, 11 kwietnia 2017

Paluszki Fatimy z nadzieniem. Jedne z mięsem a drugie wegetariańskie

Paluszki Fatimy to takie marokańskie paszteciki o walcowatym kształcie. Jest to farsz zawinięty w ciasto francuskie zwane "ouarka". Ponieważ wykonywałam je na pilnik polonijny gdzie miało być sporo ludzi postanowiłam zrobić dwie wersje. Jedna jest z mięsem na bazie mielonej wołowiny a druga wegetariańska na bazie ciecierzycy. Choć nie do końca mi się to udało, bo preferencje żywnościowe ludzi są szersze niż jedzenie czy nie jedzenie mięsa. Choćby kwestia mąki, która była najzwyklejszą mąką pszenną. Farsz stworzyłam według własnej koncepcji używając składników popularnych w Maroku i przede wszystkim przypraw. 

Paluszki Fatimy z nadzieniem. Jedne z mięsem a drugie wegetariańskie

Na życzenie osób z pikniku, którym bardzo smakowały wrzucam przepis. Nie będzie on ekspercki ale eksperymentalny, ponieważ moja przygoda z kuchnią jest wciąż w drodze do ideału. 

W pierwszej kolejności potrzebujesz ciasta. A "ouarka" jest dość trudne do wykonania aby było takie jak w Maroku. Powinna być elastyczna i chrupka. Zrobiłam na dwa sposoby

1. Sama je wykonałam. Zmieszałam ze sobą 500gr mąki razowej i 250ml ciepłej wody. Dodałam też 1 łyżeczkę drożdży i szczyptę soli. Wszystko wymieszałam w mojej maszynie do wyrobu ciasta. Wyszło coś co przypomina chleb.

2. Jestem zwolenniczką chodzenia na łatwiznę gdy uznam, że to najlepsza droga dlatego... kupiłam gotowe ciasto. ;)




Paluszki Fatimy z nadzieniem. Jedne z mięsem a drugie wegetariańskie
Paluszki Fatimy z nadzieniem. Jedne z mięsem a drugie wegetariańskie

Tak więc część paluszków było zwiniętych w ciasto domowej roboty a część w gotowe.

Farsz z mięsem

Składniki:
  • 500gr mielonej wołowiny
  • pieczarki
  • Cabula
  • Szalotka
  • Szczypiorek
  • Suszona pietruszka (może być świeża)
  • Suszona mięta (też może być świeża)
  • Kolendra
  • Czerwony pieprz
  • Cynamon
Paluszki Fatimy z nadzieniem. Jedne z mięsem a drugie wegetariańskie

Siekamy cebulę, szalotkę, szczypiorek i pieczarki na bardzo drobno.

Paluszki Fatimy z nadzieniem. Jedne z mięsem a drugie wegetariańskie

Jeśli mamy kolendre w kuleczkach to ubijamy ją moździeżem. A jak mamy suszoną miętę to trzeba ją sproszkować.

Paluszki Fatimy z nadzieniem. Jedne z mięsem a drugie wegetariańskie

Mięso mieline smażymy na patelni bez żadnego tłuszczy, bo tłuszcz ma ono w sobie.

Paluszki Fatimy z nadzieniem. Jedne z mięsem a drugie wegetariańskie

Dodajemy posiekane warzywa i przyprawy. 

Paluszki Fatimy z nadzieniem. Jedne z mięsem a drugie wegetariańskie

Smażymy mieszając aż będzie gotowe.

Paluszki Fatimy z nadzieniem. Jedne z mięsem a drugie wegetariańskie

Farsz wegetariański

Składniki:
  • 300 gr wilgotnej ugotowanej ciecierzycy
  • Pozostałe składniki te same co w wersji mięsnej
  • + oliwa z oliwek do smażenia
Paluszki Fatimy z nadzieniem. Jedne z mięsem a drugie wegetariańskie

Jeśli masz suchą ciecierzycę to musisz ją moczyć przez całą noc. Polecam zatem mieć już ugotowaną.

Ciecierzycę mielimy na papkę.

Paluszki Fatimy z nadzieniem. Jedne z mięsem a drugie wegetariańskie

Tak samo siekamy na drobne cebulkę, szalotkę i pieczarki.

Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na nią przyprawy aby puściły. 

Paluszki Fatimy z nadzieniem. Jedne z mięsem a drugie wegetariańskie

Wstpujemy drobno pokrojone warzywa i podsmażamy.

Paluszki Fatimy z nadzieniem. Jedne z mięsem a drugie wegetariańskie

Na końcu dodajemy papkę z ciecierzycy i mieszamy.

Paluszki Fatimy z nadzieniem. Jedne z mięsem a drugie wegetariańskie
Paluszki Fatimy z nadzieniem. Jedne z mięsem a drugie wegetariańskie

Gdy farsz jest gotowy bierzemy się za ciasto.

Te domowej roboty wałkujemy na jak najcieniej. Nakładamy na nie farsz i zwijamy w rulonik.

Paluszki Fatimy z nadzieniem. Jedne z mięsem a drugie wegetariańskie

Ciasto gotowe kroimy na kilka płatów. Nakładamy farsz i zwijamy. 

Paluszki Fatimy z nadzieniem. Jedne z mięsem a drugie wegetariańskie
Paluszki Fatimy z nadzieniem. Jedne z mięsem a drugie wegetariańskie
Paluszki Fatimy z nadzieniem. Jedne z mięsem a drugie wegetariańskie

Patelnię wypełniamy olejem słonecznikowym tak aby paluszki można było w nim smażyć zanużone. 

Paluszki Fatimy z nadzieniem. Jedne z mięsem a drugie wegetariańskie

Tak więc smażymy aż przybiorą złotawo - brązowy kolor.

Paluszki Fatimy z nadzieniem. Jedne z mięsem a drugie wegetariańskie

Podawać najlepiej na ciepło ale też można na zimno.

Posypać cynamonen

Saha, czyli smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)