Ten wpis będzie dla tych z Was, którzy dobrze znacie Maroko od podszewki, łącznie z telewizją. Bo tylko Wy będziecie tę babkę kojarzyć. Ale myślę, że także dla wszystkich Was zainteresowanych kuchnią marokańską i szukających fajnych przepisów u samego źródła. Choumicha Chafay, bo o niej mowa, jest gospodarzem programów kulinarnych w telewizji 2M. Choć prowadziła je też za granicą w krajach francuskojęzycznych i arabskich. Zadaje się być drugą po żonie króla najbardziej znaną kobietą w Maroku. Jej imię jest jej marką. Podczas pewnej dyskusji o marokańskich celebrytach zasugerowałam się aby o niej coś napisać.
Informacje o Choumichy oraz jej karierze w telewizji zaczerpnęłam z jej stron, które podaję na końcu. Zachęcam do odwiedzenia jeśli chcecie ciekawe przepisy. Moim celem było to, aby w sieci znalazła się o niej notka po polsku.
Choumicha urodziła się w Casablance w 1972 r. A może w 1969? Notki biograficzne podają raz jedną raz drugą datę. Ma wykształcenie z dziedziny marketingu i komunikacji co z pewnością pomogło jej w promowaniu kuchni marokańskiej regionalnej we własnym kraju i nie tylko. Jej pasja i to w czym jest dobra to oczywiście gotowanie.
Jej program często jest puszczany w porze przedobiadowej. W każdym z nich przygotowuje nowy przepis. A efekt potrafi pięknie zaprezentować na wkranie. Wymieniane składniki były na końcu prezentowane po arabsku ale przecież widać na ekranie jakie są i co się z nimi robi.
Będąc w Maroku chcąc czy nie chcąc zawsze trafialiśmy na jej program. A potem gospodyni zaskoczyła nas serwując te same roladki z koftą, które przed chwilą prezentowała Choumicha.
Swoją karierę w telewizji rozpoczęła zanim upowszechniły się blogi i kanały kulinarne na YouTube. Więc była w Maroku prekursorką (oprócz telewizji promuje się teraz na YT i w mediach społecznościowych). Sama produkowała swoje programy. Stworzyła i prowadzi też pierwszy dwumiesięcznik kulinarny w Maroku "Saveurs et cuisine du Maroc" (Smaki i kuchnia Maroka).
Reżyser ze stacji 2M poszukiwał osoby do prowadzenia programów kulinarnych i wybór padł właśnie na Choumichę. Telewizja ta po raz pierwszy wywmitowała Ch'hiwate Choumicha w 2000 r. Debiutancki program trwał tylko 13 min. i potem leciał od poniedziałku do piątku. W 2003 r. zaczęto emitować drugi program z Choumichą Ch'hiwate Bladi co sobotę o 13:15 trwający 26 min. Szybko zdobyła sympatię widzów i oglądalność wzrosła.
Choumicha często wychodzi poza kuchnię w studio. Podróżuje po całym Maroku nawet do najbardziej odległych wiosek aby odkrywać nowe smaki i regionalne specjały. Gotowała m.in. w górach Atlas wspólnie z kimś z miejscowej ludności. Przeprowadzała z nimi wywiady o lokalnej kuchni. Dzięki jej programom poznajemy prawdziwe Maroko.
Poza tym Choumicha jest autorką ponad 30 książek kulinarnych w języku arabskim i francuskim.
Tak naprawdę to nie jest ona znana tylko w Maroku. Doceniły ją inne kraje, raczej te podobne językowo i kulturowo, choć nie tylko.
W 2012 r. jej program został wyemitowany we włoskiej stacji Babel TV oraz we francuskiej Cuisine+ jako "La cusine de Choumicha".
W tym samym roku Choumicha wypuszcza na rynek swoją gamę kompozycji marokańskich przypraw BIO pod marką Dar Choumicha. W 2013 wzbogaca o zestaw pięciu BIO-herbat.
Była gościem znanego amerykańskiego programu kulinarnego Anna & Kristina Grocery, którego prezenterki wybrały się w podróż do Maroka aby zaprezentować tamtejsze dania.
Tworzy też własną darmową aplikację mobilną "Choumicha" ze swymi przeisami w wersji Android i iOS
Również w 2013 r. była członkiem jury we francuskiej edycji programu Master Chef na TF1. Odcinek kręcony był w marokańskiej wiosce Mezouga położonej na południu Maroka pośród wydm pustyni.
Podobnie zasiadła w jury Top Chef w Libanie i Master Chef w Arabii Saudyjskiej.
Zdobyła liczne nagrody i wyróżnienia na festiwalach w Maroku i we Francji m.in. za promowanie dziedzictwa kulturalnego, którym jest kuchnia regionalna Maroka.
Obecna na liście 100 najbardziej wpływowych kobiet w Maroko.
Wiele Marokanek się z nią utożsamia, podziwia jej karierę lub marzy aby być taka jak ona. Choumicha zajmuje się niby tym co tradycyjnie przypisywane jest kobiecie, czyli gotowaniem. Ale jest też kobietą z klasą, kreatywną i niezależną co osiągnęła sukces. Ma wiele pomysłów i doskonale zbudowała swój spójny wizerunek. Ogólnie, budzi pozytywne emocje i zaufanie.
A gotowanie wcale nie musi być symbolem pozycji społeczne. Pisałam już o tym w mojej przygodzie z kuchnią. To też kreatywna zabawa i sztuka. A Choumicha potrafi się tym naprawdę świetnie bawić.
Jeśli też uwielbiasz gotować, eksperymentować i poznawać egzotyczne smaki, może prowadzisz bloga kulinarnego i lubisz się inspirować to warto obejrzeć jej programy, które są na YouTube.
Sama planuję pochwalić się na moim fanpage rezultatami według jej przepisów. Trzymajcie kciuki i sami spróbujcie.
Źródło i zdjęcia: strony Choumichy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)