niedziela, 30 grudnia 2018

Marokanka przyrządza pyszną domową pizzę z czterech serów i z łososiem


Któż z nas nie kocha pizzy? Ja bardzo. Mogłabym ją jeść codziennie co dokładnie robiłam podczas pobytu we Włoszech. Można by powiedzieć, że pojechalismy tam dla pizzy. Po raz pierwszy dowiedziałam się o niej jako dziecko z kreskówki o Wojowniczych Żółwiach Ninja, których byłam wielką fanką. Ciekawe czy to właśnie dzięki tym postaciom pizza tak bardzo podbiła świat. Nawet kraje, które mają swoją tradycyjną, ugruntowaną kuchnię takie jak Maroko chętnie po nią sięgają. Zamawianie pizzy do domu stało się wręcz magicznym momentem dla każdego. Gdy nie masz pomysłu na obiad, nie chce ci się gotować albo po prostu masz na nią ochotę na kolację. Żaden problem – telefon do pizzerii. Jednak ekonomicznie bardziej opłaca się kupić mrożoną w supermarkecie. Albo zrobić samemu domową pizzę jeśli kalkulując składniki wyjdzie, że się opłaca.

Marokanka przyrządza pyszną domową pizzę z czterech serów i z łososiem


Marokanka, która gotuje dla mojego bloga, cóż powiem wprost – teściowa od czasu do czasu sięga do przepisów innych niż marokańskie. Tak jak ja wyszukuje je na filmikach w Internecie a potem wciela w życie. W taki sposób nauczyła się np. robić sushi

Ostatnio zaczęła przyrządzać nam pizzę, której też postanowiłam się sama nauczyć. Spisałam jej przepis, który teraz trafia na blog. Zawsze gdy mam na nią ochotę plus dodatkowo czas, biorę się za przygotowania.

Uprzedzam tylko, że w tym przepisie jest pójście na łatwiznę. Kupuje się gotowy okrąg z ciasta czyli bazę pod pizzę. Nie mam nic przeciwko temu aby ułatwiać sobie życie i oszczędzać czas.

Jeśli ktoś wolałby go jednak wykonać, w sieci jest wiele przepisów pod hasłem „ciasto na pizzę”. Poza tym wykonanie go tak aby wyszło prawdziwe, pizzowe może sprawiać trudności. Czy samo rozwałkowanie wystarczy? Nie sądzę. Widziałam kiedyś w pizzerii jak kucharz lepił je a następnie podrzucał do góry. Ciasto wirowało w powietrzu niczym derwisz. Chyba mało kto tak potrafi. Zakładam, że gotowe ciasto powinno być odwirowane.


Marokanka przyrządza pyszną domową pizzę z czterech serów i z łososiem

Składniki

Składniki możemy podzielić na trzy grupy: ciasto, sos oraz posypka.

Ciasto: kupujemy gotową bazę ;)

Sos:
  • 2 cebule
  • słoik pisto (pesto)
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawa do pizzy – najlepiej nasza polska – zaproponowałam ją teściowej, od razu pizza była smaczniejsza, teraz chce bym jej ją przywoziła
  • czarny pieprz
  • sól
  • oliwa do smażenia
Przyprawa do pizzy
Przyprawa do pizzy z Polski. Celowo zasłaniam markę, bo i tak mnie nie zasponsoruje.

Posypka:
  • łosoś z konserwy
  • pałeczki surimi (opcjonalnie)
  • cukinia
  • pomidorki koktajlowe
  • zielona papryka
  • yarty ser, najlepiej jako mieszanka czterech serów

Najpierw przygotowujemy sos.


Marokanka przyrządza pyszną domową pizzę z czterech serów i z łososiem

Kroimy cebulę na drobne. Siekamy czosnek. Wraz z pozostałymi składnikami sosu dusimy w garnku przez ok. 30 minut.

Przygotowujemy okrągłe ciasto i rozsmarowujemy na nim sos. Albo do samych brzegów, albo zostawiamy brzegi wolne. Tak jak chcemy.


Któż z nas nie kocha pizzy? Ja bardzo. Mogłabym ją jeść codziennie
Marokanka przyrządza pyszną domową pizzę z czterech serów i z łososiem

Kroimy paprykę na paski i układamy na warstwie sosu.


Marokanka przyrządza pyszną domową pizzę z czterech serów i z łososiem

Potem kroimy cukinię na plasterki, a następnie dzielimy plasterek na ćwiartki. Rozkładamy obok papryki.


Marokanka przyrządza pyszną domową pizzę z czterech serów i z łososiem

Posypujemy łososiem i surimi.


Marokanka przyrządza pyszną domową pizzę z czterech serów i z łososiem

Kroimy pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Układamy je dookoła pizzy a resztę w środku.


Marokanka przyrządza pyszną domową pizzę z czterech serów i z łososiem
Marokanka przyrządza pyszną domową pizzę z czterech serów i z łososiem
Marokanka przyrządza pyszną domową pizzę z czterech serów i z łososiem

Posypujemy tartym serem, tak aby pokrył całą powierzchnię.


Marokanka przyrządza pyszną domową pizzę z czterech serów i z łososiem

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wkładamy do niego na 10 – 15 minut. Jeśli masz bardzo silny i piekarnik to może być krócej.


Marokanka przyrządza pyszną domową pizzę z czterech serów i z łososiem

Pamiętaj by nie zapomnieć o pizzy w piekarniku i cały czas ją nadzorować, ponieważ 800 kalorii można w tym czasie bardzo szybko spalić.


Marokanka przyrządza pyszną domową pizzę z czterech serów i z łososiem

Gdy pizza się upiecze, życzę Wam smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)