sobota, 18 lutego 2017

Bhrir. Marokański naleśnik 1001 dziurek

Naleśnik jaki teraz zaprezentuję to obowiązkowa pozycja w kuchni Maroka. Nosi nazwę Bhrir. Wykonany jest głównie z semoliny. Ale w przeciwieństwie do naleśnika Msemen smaży się go tylko z jednej strony. Dzięki temu powstaje w nim mnóstwo dziurek i wygląda jak gąbka. Bhrir podaje się na śniadanie lub kolację z miodem lub z dżemem.

Bhrir. Marokański naleśnik 1001 dziurek

Aż wstyd, że przez 2,5 roku istnienia bloga bhriru na nim jeszcze nie było. Dlatego nadrabiam to zwłaszcza, że parę osób widząc go na zdjęciach prosiło mnie o przepis. Oto on:

Z tych proporcji możemy wykonać on 10 naleśników

Składniki
  • 500 gr semoliny
  • 250 gr mąki pszennej
  • 1 łyżeczka / saszetka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka / saszetka cukru waniliowego
  • 1 łyżka drożdży w proszku
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • oliwa z oliwek (natłuszczenie patelni)
Bhrir. Marokański naleśnik 1001 dziurek

Wsypujemy wszystkie suche składniki do miski i zalewamy mlekiem.

Bhrir. Marokański naleśnik 1001 dziurek

Miksujemy dolewając stopniowo wody aż masa będzie jednolita i uzyska lejącą się konsystencję.

Bhrir. Marokański naleśnik 1001 dziurek

Miskę zaklejamy plastikową folią i odstawiamy na godzinę w temp. pokojowej aby drożdże "popracowały".

Bhrir. Marokański naleśnik 1001 dziurek

Przygotowujemy patelnię. Smarujemy ją oliwą z oliwek. Najlepiej rozprowadzając ją po powierzchni silikonowym pędzelkiem. Choć to nie jest obowiązkowe, bo można smażyć też bez tłuszczu na patelni.

Bhrir. Marokański naleśnik 1001 dziurek

Nabieramy masę do chochli i wylewamy na rozgrzaną patelnię.

Bhrir. Marokański naleśnik 1001 dziurek

Smażyć na małym ogniu. W masie zaczynają natychmiast wychodzić dziurki i smaży się błyskawicznie.

Bhrir. Marokański naleśnik 1001 dziurek

Pamiętaj aby smażyć tylko z jednej strony. Kiedy przybiera kolor żółty zdejmujemy z patelni i wylewamy następną porcję.

Bhrir. Marokański naleśnik 1001 dziurek

Im rzadsza masa tym cieńszy naleśnik i mniejsze dziurki oraz większa ich ilość.

Bhrir. Marokański naleśnik 1001 dziurek

Gotowe bhrir-y serwujemy z miodem, dżemem lub czymkolwiek lubisz. Ja podałam z melasą - czarnym miodem z Frigiliany. Do popicia jak najbardziej pasuje marokańska herbata.

Bhrir. Marokański naleśnik 1001 dziurek

Przechowywać w lodówce zawinięte w folię. Jeśli tak jak ja lubisz jeść na ciepło to odgrzej w mikrofalówce lub w piekarniku

Saha! Czyli... Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)