Chcesz ugotować couscous z baraniną i z warzywami. Prezentuję
przepis krok po kroku ze zdjęciami wykonany przez rodowitą Marokankę. Przygotowanie potrawy
jest trochę czasochłonne, ale przekonałam się, że wcale nie musi być trudne. Couscous (kuskus) to tradycyjna potrawa
kuchni Maghrebu. Nazwa ta oznacza też zółtą kaszkę z twardej pszenicy która
stanowi główny skład. Po arabsku znaczy „dobrze
zaokrąglona” i taka też ma być.
Do przygotowania couscousu oprócz tradycyjnego sprzętu kuchennego potrzeba
dwóch typowo marokańskich naczyń:
- Couscousiera – garnek parowy, składający się z dwóch części: garnek dolny na wodę oraz garnek górny który jest sitem
- Gasâa (gas3a) – szeroki talerz gliniany lub plastikowy do mieszania kaszy
Składniki:
- 1kg kaszki couscous
- 500g mięsa baraniny
- 1kg cebuli
- 2 pomidory (pomidor = po arabsku „maticha” [czyt. mateszia] – jaka fajna, wdzięczna nazwa J )
- 400g ciecierzycy
- Olej słonecznikowy
- Smen – tzw. masło roztopione
- Masło lub margaryna
- Suszona pietruszka
- Szafran
- Sól
- Pieprz
Marokanka dała mi pewną radę: „Na
przyszłość gdybyś chciała poeksperymentować z couscousem to NIGDY nie dodawaj...
czosnku”.(wiedziała, że go lubię ;) )
Przepis możemy podzielić na 3 etapy:
- Gotowanie mięsa
- Gotwanie warzyw z mięsem
- Gotowanie kaszki
No to jedziemy!
Gotowanie mięsa
Tutaj nie wszystko poszło zgodnie z planem, ponieważ Marokanka miała już
gotową baraninę, więc czas przygotowania całej potrawy skrócił się do ok 1,5 godz ;)
Zatem jak ugotować mięso?
Przygotować couscousierę. Dolny garnek napełnić wodą a do górnego sita włożyć
umytą baraninę. Położyć jeden garnek na drugim. Przykryć pokrywką. Gotować ok.
godziny.
Wrząca woda w dolnym garnku puszcza parę, która przechodząc przez
otworki w sicie dusi mięso na górze. Niepotrzebny tłuszcz z mięsa spływa do
dolnego garnka. Kiedy baranina się ugotuje, wylać płyn z dolnego garnka.
Gotowanie warzyw z mięsem
Obrać cebulę ze skórki a następnie pokroić w piórka. Pokroić pomidory na
plasterki. Jedno i drugie wrzucić na durszlak.
Dodać ciecierzycę. Uwaga! Jeśli
masz cicierzycę gotową, miękką np. ze słoika to dodawaj od razu. Jeśli jest
sucha to dzień wczesniej musisz ją moczyć przez wiele godzin. Najlepiej pozostaw
ją w wodzie na noc.
Pokrojoną cebule, pomidory i ciecierzycę na durszlaku opłukać pod bierzącą
wodą. Potem wszystko wrzucić do garnka. Dodać 1 łyżeczkę pieprzu, pół łyżeczki
szafranu i sól w zależności od gustu.
Smem
nabrać dwa razy na drewnianą łyżkę i wsadzić do garnka z warzywami i wymieszać.
Zamiast marokańskiego smemu możemy też
dodać roztopione masło.
Dolać pół szklanki zimnej wody, postawić na ogień i gotować bez przykrywki.
Po ok. 10 min. włożyć ugotowaną wcześniej baraninę, dosypać pietruszkę i ponownie dolać trochę wody.
Przykryć i gotować przez ok. 45 min. Co jakiś czas dolewać wody, kontrolując by warzywa i mięso się nie przypaliły. Wywar jaki powstanie w tym garnku będzie naszym sosem do couscousu.
Przykryć i gotować przez ok. 45 min. Co jakiś czas dolewać wody, kontrolując by warzywa i mięso się nie przypaliły. Wywar jaki powstanie w tym garnku będzie naszym sosem do couscousu.
Podczas gdy warzywa z mięsem się gotują możemy przystąpić do gotowania
kaszki.
Gotowanie kaszki
Przygotować talerz gasâa. Na nim
będziemy mieszać couscous. Wsypać na niego całą paczkę kaszki.
Dodać jedną łyżkę
oleju słonecznikowego. Przemieszać ręką poziomo i okrężnymi ruchami aby
ziarenka się nie sklejały.
Następnie dolać trochę zimnej wody, która jest
absorbowana przez ziarenka kaszy i dzięki niej stają się większe i dobrze zaokrąglone.
Mieszać dalej. Dodać wody po raz drugi. Znowu wymieszać.
Zostawić na ok 10 min. by ziarna couscousu bardziej nasiąkły wodą i urosły.
To bardzo ważne, bo kaszkę będziemy wkładać do sita, czyli górnej części
couscousiery. Ziarenka muszą być odpowiednio duże aby przez otworki nie pospadały
na dół.
Do dolnego garnka couscousiery nalać wody, postawić na ogień. Gdy woda będzie
zacznie wrzeć postawić nad nią górne sito. Nie zmniejszać ognia, woda ma cały
czas pozostać wrząca.
Couscous na talerzu przemieszać jeszcze raz, aby ziarenka nie były
posklejane w klumpy. Dolać trochę zimnej wody. Wymieszać.
Ważne! Nie wkładamy od razu do sita couscousiery całego couscousu. Najpierw
wybrać ½ kaszki z talerza za pomocą miseczki i wsypać do sita.
Na tym sicie zamieszać i wygładzić ręką by warstwa była równa. Gotować bez przykrycia.
Na tym sicie zamieszać i wygładzić ręką by warstwa była równa. Gotować bez przykrycia.
Poczekać ok 10 min, aż para wrzącej wody z dolnego garnka przebije się na
zewnątrz przez sito i pierwszą warstwę leżącej w nim kaszy. Dzięki temu
couscous się nie zniszczy.
Kiedy dym zacznie wychodzić, nałożyć drugą połowę couscousu jako drugą
warstwę. Gotować bez przykrycia przez 10 min az dym ponownie wyjdzie.
Potem wysypać kaszkę ponownie na duży talerz gasâa. Dodać łyżkę soli. Wymieszać.
Schłodzić,
dodając zimnej wody. Wymieszać rękoma okrężnymi ruchami i podnosić część kaszki
do góry i sypać na dół.
I znów powtarzamy to co było za pierwszym razem. Polowę couscousu włożyć do
sita couscousiery jako pierwszą warstwę.
Wyrównać ręką i odczekać 10 min aż
para będzie wychodzić. Potem wsypać drugą połowę i gotować 10 min bez
przykrycia.
Teraz dopiero zobaczysz, że ziarenka kaszki urosły. Wygląda jakby couscousu
było więcej bo wystaje on ponad garnek niczym stożek.
Po 10 min wysypać ponownie na duży talerz gasâa. Przemieszać dużą łyżką.
Dodać 2 łyżki masła lub margaryny, która rozpuści się pod ciepłem couscousu. Wymieszać dużą łyżką rozprowadzając tłuszcz po całej kaszce.
Dodać 2 łyżki masła lub margaryny, która rozpuści się pod ciepłem couscousu. Wymieszać dużą łyżką rozprowadzając tłuszcz po całej kaszce.
Przygotować duży talerz do podania na stół. Przesypać na niego couscous.
Uformować go w formie „góry wulkanicznej”. Na jej czubku zrobić dołek.
Na nim położyć ugotowane już warzywa z mięsem.
Na nim położyć ugotowane już warzywa z mięsem.
Wywar, czyli sos wlać do osobnej miseczki. Jego częścią polać zawartość
talerza. Resztę zostawić w miseczce by podać na stół obok gotowej potrawy. Jak
ktoś ma ochotę na więcej sosu może sobie nim dodatkowo polać.
Jeść po marokańsku, nabierajać łyżkami z jednego talerza bezpośrednio do
buzi Wybieranie kawałków mięsa można wspomóc nożem i widelcem lub... rękoma.
Osobne talerzyki wbrew pozorom nie służą do nałożenia sobie mniejszej
porcji. Są po to aby ziarenka z łyżki kierowanej do ust nie spadały na stół
lecz na ten talerz. Albo by odkładać na nim resztki np. kości z mięsa.
Ja jednak wolę nakładać sobie na nie mniejszą porcję i polewać dodatkowym
sosem.
Smacznego! Saha!
Już niewielka ilość zjedzonego couscousu powoduje, że czujesz się syty/a i
masz po nim ochotę na sjestę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)