wtorek, 6 stycznia 2015

Przepis na couscous z baraniną i warzywami

Chcesz ugotować couscous z baraniną i z warzywami. Prezentuję przepis krok po kroku ze zdjęciami wykonany przez rodowitą Marokankę. Przygotowanie potrawy jest trochę czasochłonne, ale przekonałam się, że wcale nie musi być trudne. Couscous (kuskus) to tradycyjna potrawa kuchni Maghrebu. Nazwa ta oznacza też zółtą kaszkę z twardej pszenicy która stanowi główny skład. Po arabsku znaczy „dobrze zaokrąglona” i taka też ma być.


Do przygotowania couscousu oprócz tradycyjnego sprzętu kuchennego potrzeba dwóch typowo marokańskich naczyń:
  1. Couscousiera – garnek parowy, składający się z dwóch części: garnek dolny na wodę oraz garnek górny który jest sitem
  2. Gasâa (gas3a) – szeroki talerz gliniany lub plastikowy do mieszania kaszy
Porcja dla 8 osób. Czas przygotowania ok 2,5godz.


Składniki:
  • 1kg kaszki couscous
  • 500g mięsa baraniny
  • 1kg cebuli
  • 2 pomidory (pomidor = po arabsku „maticha” [czyt. mateszia] – jaka fajna, wdzięczna nazwa J )
  • 400g ciecierzycy
  • Olej słonecznikowy
  • Smen – tzw. masło roztopione
  • Masło lub margaryna
  • Suszona pietruszka
  • Szafran
  • Sól
  • Pieprz
Marokanka dała mi pewną radę: „Na przyszłość gdybyś chciała poeksperymentować z couscousem to NIGDY nie dodawaj... czosnku”.(wiedziała, że go lubię ;) )

Przepis możemy podzielić na 3 etapy:
  1. Gotowanie mięsa
  2. Gotwanie warzyw z mięsem
  3. Gotowanie kaszki
No to jedziemy!

Gotowanie mięsa

Tutaj nie wszystko poszło zgodnie z planem, ponieważ Marokanka miała już gotową baraninę, więc czas przygotowania całej potrawy skrócił się do ok 1,5 godz ;)

Zatem jak ugotować mięso?

Przygotować couscousierę. Dolny garnek napełnić wodą a do górnego sita włożyć umytą baraninę. Położyć jeden garnek na drugim. Przykryć pokrywką. Gotować ok. godziny.


Wrząca woda w dolnym garnku puszcza parę, która przechodząc przez otworki w sicie dusi mięso na górze. Niepotrzebny tłuszcz z mięsa spływa do dolnego garnka. Kiedy baranina się ugotuje, wylać płyn z dolnego garnka.


Gotowanie warzyw z mięsem

Obrać cebulę ze skórki a następnie pokroić w piórka. Pokroić pomidory na plasterki. Jedno i drugie wrzucić na durszlak. 


Dodać ciecierzycę. Uwaga! Jeśli masz cicierzycę gotową, miękką np. ze słoika to dodawaj od razu. Jeśli jest sucha to dzień wczesniej musisz ją moczyć przez wiele godzin. Najlepiej pozostaw ją w wodzie na noc.


Pokrojoną cebule, pomidory i ciecierzycę na durszlaku opłukać pod bierzącą wodą. Potem wszystko wrzucić do garnka. Dodać 1 łyżeczkę pieprzu, pół łyżeczki szafranu i sól w zależności od gustu. 


Smem nabrać dwa razy na drewnianą łyżkę i wsadzić do garnka z warzywami i wymieszać. Zamiast marokańskiego smemu możemy też dodać roztopione masło.


Dolać pół szklanki zimnej wody, postawić na ogień i gotować bez przykrywki. 


Po ok. 10 min. włożyć ugotowaną wcześniej baraninę, dosypać pietruszkę i ponownie dolać trochę wody. 



Przykryć i gotować przez ok. 45 min. Co jakiś czas dolewać wody, kontrolując by warzywa i mięso się nie przypaliły. Wywar jaki powstanie w tym garnku będzie naszym sosem do couscousu.


Podczas gdy warzywa z mięsem się gotują możemy przystąpić do gotowania kaszki.

Gotowanie kaszki

Przygotować talerz gasâa. Na nim będziemy mieszać couscous. Wsypać na niego całą paczkę kaszki. 



Dodać jedną łyżkę oleju słonecznikowego. Przemieszać ręką poziomo i okrężnymi ruchami aby ziarenka się nie sklejały. 



Następnie dolać trochę zimnej wody, która jest absorbowana przez ziarenka kaszy i dzięki niej stają się większe i dobrze zaokrąglone. Mieszać dalej. Dodać wody po raz drugi. Znowu wymieszać.


Zostawić na ok 10 min. by ziarna couscousu bardziej nasiąkły wodą i urosły. To bardzo ważne, bo kaszkę będziemy wkładać do sita, czyli górnej części couscousiery. Ziarenka muszą być odpowiednio duże aby przez otworki nie pospadały na dół.



Do dolnego garnka couscousiery nalać wody, postawić na ogień. Gdy woda będzie zacznie wrzeć postawić nad nią górne sito. Nie zmniejszać ognia, woda ma cały czas pozostać wrząca.



Couscous na talerzu przemieszać jeszcze raz, aby ziarenka nie były posklejane w klumpy. Dolać trochę zimnej wody. Wymieszać.



Ważne! Nie wkładamy od razu do sita couscousiery całego couscousu. Najpierw wybrać ½ kaszki z talerza za pomocą miseczki i wsypać do sita. 



Na tym sicie zamieszać i wygładzić ręką by warstwa była równa. Gotować bez przykrycia.



Poczekać ok 10 min, aż para wrzącej wody z dolnego garnka przebije się na zewnątrz przez sito i pierwszą warstwę leżącej w nim kaszy. Dzięki temu couscous się nie zniszczy.



Kiedy dym zacznie wychodzić, nałożyć drugą połowę couscousu jako drugą warstwę. Gotować bez przykrycia przez 10 min az dym ponownie wyjdzie.



Potem wysypać kaszkę ponownie na duży talerz gasâa. Dodać łyżkę soli. Wymieszać. 



Schłodzić, dodając zimnej wody. Wymieszać rękoma okrężnymi ruchami i podnosić część kaszki do góry i sypać na dół.



I znów powtarzamy to co było za pierwszym razem. Polowę couscousu włożyć do sita couscousiery jako pierwszą warstwę. 



Wyrównać ręką i odczekać 10 min aż para będzie wychodzić. Potem wsypać drugą połowę i gotować 10 min bez przykrycia.



Teraz dopiero zobaczysz, że ziarenka kaszki urosły. Wygląda jakby couscousu było więcej bo wystaje on ponad garnek niczym stożek.



Po 10 min wysypać ponownie na duży talerz gasâa. Przemieszać dużą łyżką. 



Dodać 2 łyżki masła lub margaryny, która rozpuści się pod ciepłem couscousu. Wymieszać dużą łyżką  rozprowadzając tłuszcz po całej kaszce.



Przygotować duży talerz do podania na stół. Przesypać na niego couscous. 



Uformować go w formie „góry wulkanicznej”. Na jej czubku zrobić dołek. 



Na nim położyć ugotowane już warzywa z mięsem.



Gotowe!



Wywar, czyli sos wlać do osobnej miseczki. Jego częścią polać zawartość talerza. Resztę zostawić w miseczce by podać na stół obok gotowej potrawy. Jak ktoś ma ochotę na więcej sosu może sobie nim dodatkowo polać.



Jeść po marokańsku, nabierajać łyżkami z jednego talerza bezpośrednio do buzi Wybieranie kawałków mięsa można wspomóc nożem i widelcem lub... rękoma.



Osobne talerzyki wbrew pozorom nie służą do nałożenia sobie mniejszej porcji. Są po to aby ziarenka z łyżki kierowanej do ust nie spadały na stół lecz na ten talerz. Albo by odkładać na nim resztki np. kości z mięsa.



Ja jednak wolę nakładać sobie na nie mniejszą porcję i polewać dodatkowym sosem.

Smacznego! Saha!

Już niewielka ilość zjedzonego couscousu powoduje, że czujesz się syty/a i masz po nim ochotę na sjestę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)