Sos ten zwany Bakda wygląda jak ciemnozielona papka. Niby
nic specjalnego. Ale gdy po raz pierwszy go spróbowałam to zakochałam się w
jego smaku i chciałam więcej. Nie jest on zbyt popularny na marokańskim stole,
ale od czasu do czasu może się tam znaleźć. Cieszę się, że mi się akurat
trafił. Na dodatek jest on zdrowy. Potem tylko pytałam teściową, kiedy ponownie go zrobi. Aż w końcu postanowiłam
nauczyć się go przyrządzać sama.
Przepis na Bakdę jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zaprezentuję jego wykonanie w dużej ilości na zapas, aby go przechowywać i potem dokładać sobie po kawałku do każdego posiłku. Jest tak pyszny, że mogłabym go jeść codziennie. Najlepiej pasuje do gotowanych warzyw np. ziemniaków. Mam wrażenie, ze nie jem warzyw z sosem ale sos z warzywami.
Składniki
Przepis na Bakdę jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zaprezentuję jego wykonanie w dużej ilości na zapas, aby go przechowywać i potem dokładać sobie po kawałku do każdego posiłku. Jest tak pyszny, że mogłabym go jeść codziennie. Najlepiej pasuje do gotowanych warzyw np. ziemniaków. Mam wrażenie, ze nie jem warzyw z sosem ale sos z warzywami.
- 1 kg mrożonego szpinaku
- 1 główka czosnku
- 4 cytryny
- 1 łyżka czerwonego pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Pietruszka
- Sól
Wszystko z wyjątkiem soku z cytryn wrzucić do dużego garnka.
Szpinak można wrzucić zamrożony albo wcześniej go rozmrozić. Dusić pod
przykryciem przez ok. godzinę na małym ogniu.
Gdy szpinak się już ugotuje wlać ten sok do garnka.
Wymieszać a następnie zmiksować blenderem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)