sobota, 13 lutego 2016

Przepis na czorbę jarzynową

Spośród wielu dań kuchni marokańskiej i innych państw Maghrebu chciałam przygotować coś zdrowego, co zawiera dużo warzyw. Prezentuję przepis w zdjęciach na czorbę jarzynową. To miks z warzyw, który może być również gęstą zupą. Danie jest pikantne dzięki dodaniu przygotowanej wcześniej paście harissa

Przepis na czorbę jarzynową

Przepis pochodzi z małej książeczki Marka Urbańskiego „Kuchnia marokańska” z 10 serii „Encyklopedia sztuki kulinarnej”. Trochę go zmodyfikowałam. Porcja przewidziana jest dla 4 osób a czas przygotowania to ok 1,5 godz.

Czego potrzebujesz:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 kartofel
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 75 g zielonego groszku
  • 150 g świeżego bobu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • Kolendra (świeża lub w kulkach do posiekania)
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Pieprz i sól
  • Pasta harissa (zobacz mój przepis)
Przepis na czorbę jarzynową

Kartofel, marchewkę i cukinię obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę.

Przepis na czorbę jarzynową

Obrać cebulę i drobno posiekać.

Przepis na czorbę jarzynową

Przygotować garnek, w którym będziemy gotować potrawę. Rozgrzać w nim oliwę. Dodać pastę harissę, mieloną paprykę i cynamon. Wymieszać.

Przepis na czorbę jarzynową

Wrzucić cebulę i podsmażać przez 10 minut. Dodać pieprz i sól oraz 250 ml wody.

Przepis na czorbę jarzynową
Przepis na czorbę jarzynową
Przepis na czorbę jarzynową

Dodać pokrojone warzywa, czyli kartofel, marchew i cukinię.

Przepis na czorbę jarzynową
Przepis na czorbę jarzynową

Dodać zielony groszek i bób.

Przepis na czorbę jarzynową
Przepis na czorbę jarzynową

Wymieszać.

Przepis na czorbę jarzynową

Dodać koncentrat pomidorowy.

Przepis na czorbę jarzynową

Dodać kolendrę. Jeśli kolendra jest w kulkach (innej nie mogłam dostać) sproszkować ją wcześniej w moźdźieżu.

Przepis na czorbę jarzynową

Gotować pod przykryciem przez ok 30 minut.

Przepis na czorbę jarzynową

Umyć pomidory. Zalać je wrzątkiem w osobnym garnku i gotować przez 15 minut.

Przepis na czorbę jarzynową

Pomidory odcedzić, przetrzeć na papkę i dodać do garnka z resztą składników. Dolać trochę wody w zależności jak gęstą chce się mieć potrawę. Jeśli chcesz zupę dolej ok 2 l. Przykryć i gotować jeszcze przez 15 minut.

Przepis na czorbę jarzynową

Czorbę podawać bardzo gorącą.

Smacznego!

Zdjęcia: Dorkita

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)