Harissa to bardzo pikantna przyprawa w postaci pasty używana w kuchni Maghrebu (Maroko, Algieria, Tunezja). Będę jej potrzebować do zrobienia pewnego dania z kuchni marokańskiej. Dlatego postanowiłam ją przygotować sama i pokazać Ci jak to się robi. Jeśli lubisz pikantne dania harissa będzie idealnym dodatkiem. Harissę można kupić gotową jako pastę w tubce. Jednak kiedy wykonamy ją sami możemy zadecydować na ile ostra ma być dodając np. dowloną ilość papryki, czosnku czy przypraw. Wiadomo, jedni wolą ostrzej, drudzy łagodniej.
Gdy skończyłam swoją harissę w kuchni unosił się zapach niczym z tradycyjnego marokańskiego bazaru – tak stwierdził mój mąż. Jest to znak, że przyprawa się udała. Zatem mogę spokojnie przedstawić Ci przepis.
Czego potrzebujesz:- 2 duże czerwone papryki
- 3 papryczki chili (może być chili zasuszone lub świeże albo jedno i drugie)
- 7 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki kolendry
- 2 łyżeczki kminku
- łyżeczka kawy
- 250 ml oliwy z oliwek
- Czerwony pieprz
- Sól
Naczynia kuchenne:
- 2 patelnie (większa i mniejsza)
- Drewniana łopatka
- Miseczka
- Plastikowe woreczki do zamrażania z suwakiem
- Blender lub mikser
- Plastikowe głębokie naczynie do blendowania
- Szczelny pojemnik z przykrywką do przechowywania
- Praska do czosnku
- Mały szejker
- Moźdźież
- Nóż
Czerwone papryki i świeże chili pieczemy na większej patelni bez oleju. Przekładaj je na różne strony. Do czasu, aż pojawią się na nich przypalone, zwęglone plamy. Uwaga! Papryka może pod wpływem gorąca wibrować i strzelać w środku. Miej ją pod kontrolą.
Ciepłe przypieczone papryki i świeże chili wkładamy natychmiast do plastikowych woreczków i szczelnie zasuwamy suwak. Zostaw je na ok 10 min. Woreczki w środku zaparują. Niech papryki podgotują się i zmiękną we własnej parze a potem ostygną.
Jeśli masz zasuszone chili włóż je do miseczki z wodą. Niech się moczą także przez 10 min. Niech zmiękną.
By usunąć skórkę szybciej obetnij im ogonki, wsadź do mini szejkera i mocno porząśnij. Skórki powinny odpaść.
Ta metoda czasem działa, czasem nie. Im bardziej suchy czosnek tym łatwiej skórka schodzi. Wypróbuj. Jeśli nie idzie obierz ją nożykiem.
Upraż kolendrę i kminek na małej patelni. Bez oleju! Mieszaj cały czas drewnianą łopatką aż obie przyprawy ściemnieją.
Ostrzeżenie! Ja miałam blender. Wiedziałam, że może pryskać. Dobrze wiem jak pieką i bolą oczy lub nozdrza gdy dostanie się do nich kawałek papryki albo nawet jej opary. To dzieje się nawet jak po krojeniu papryki wsadzisz palec w oko czy w nos. Nawet umycie rąk nie zmyje od razu tych oparów. Musiałam się przed tym zabezpieczyć by nic mi nie chlapnęło. To samo polecam Tobie. Oto jak : )
Przelewamy ją do pojemnika do przechowywania. Szczelnie zamykamy. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin by zgęstniała.
Zdjęcia: Dorkita
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)