czwartek, 11 lutego 2016

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Harissa to bardzo pikantna przyprawa w postaci pasty używana w kuchni Maghrebu (Maroko, Algieria, Tunezja). Będę jej potrzebować do zrobienia pewnego dania z kuchni marokańskiej. Dlatego postanowiłam ją przygotować sama i pokazać Ci jak to się robi. Jeśli lubisz pikantne dania harissa będzie idealnym dodatkiem. Harissę można kupić gotową jako pastę w tubce. Jednak kiedy wykonamy ją sami możemy zadecydować na ile ostra ma być dodając np. dowloną ilość papryki, czosnku czy przypraw. Wiadomo, jedni wolą ostrzej, drudzy łagodniej. 

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Gdy skończyłam swoją harissę w kuchni unosił się zapach niczym z tradycyjnego marokańskiego bazaru – tak stwierdził mój mąż. Jest to znak, że przyprawa się udała. Zatem mogę spokojnie przedstawić Ci przepis.

Czego potrzebujesz:
  • 2 duże czerwone papryki
  • 3 papryczki chili (może być chili zasuszone lub świeże albo jedno i drugie)
  • 7 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki kminku
  • łyżeczka kawy
  • 250 ml oliwy z oliwek
  • Czerwony pieprz
  • Sól
Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Naczynia kuchenne:
  • 2 patelnie (większa i mniejsza)
  • Drewniana łopatka
  • Miseczka
  • Plastikowe woreczki do zamrażania z suwakiem
  • Blender lub mikser
  • Plastikowe głębokie naczynie do blendowania
  • Szczelny pojemnik z przykrywką do przechowywania
  • Praska do czosnku
  • Mały szejker
  • Moźdźież
  • Nóż
Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Czerwone papryki i świeże chili pieczemy na większej patelni bez oleju. Przekładaj je na różne strony. Do czasu, aż pojawią się na nich przypalone, zwęglone plamy. Uwaga! Papryka może pod wpływem gorąca wibrować i strzelać w środku. Miej ją pod kontrolą. 

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Ciepłe przypieczone papryki i świeże chili wkładamy natychmiast do plastikowych woreczków i szczelnie zasuwamy suwak. Zostaw je na ok 10 min. Woreczki w środku zaparują. Niech papryki podgotują się i zmiękną we własnej parze a potem ostygną.

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Jeśli masz zasuszone chili włóż je do miseczki z wodą. Niech się moczą także przez 10 min. Niech zmiękną.

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Świeże papryki i chili przekrój na pół. Usuń z nich „serce” i pestki. 

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Odkrój lub zeskrob zwęglone plamy.

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Pokrój na mniejsze kawałki.

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Wzuć do naczynia do blendowania.

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

To samo zrób ze zwilżoną suszoną papryczką chili.

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Oczyść ją, pokrój na kawałki i włóż do naczynia.

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Weź ząbki czosnku i usuń z nich skórkę.

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

By usunąć skórkę szybciej obetnij im ogonki, wsadź do mini szejkera i mocno porząśnij. Skórki powinny odpaść. 

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Ta metoda czasem działa, czasem nie. Im bardziej suchy czosnek tym łatwiej skórka schodzi.  Wypróbuj. Jeśli nie idzie obierz ją nożykiem.

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Czosnek zmiel przez praskę do czosnku. Jeśli jej nie masz to drobno posiekaj.

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Dodaj go do naczynia z papryką.

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Upraż kolendrę i kminek na małej patelni. Bez oleju! Mieszaj cały czas drewnianą łopatką aż obie przyprawy ściemnieją.

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Kolendrę i kminek przesyp do moźdźieża.

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

W moźdźieżu zmiażdż je na proszek.

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Sproszkowane przyprawy wsyp do naczynia. Dodaj łyżeczkę kawy. Wlej oliwę z oliwek.

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Przygotuj blender. Możesz też użyć miksera.

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Ostrzeżenie! Ja miałam blender. Wiedziałam, że może pryskać. Dobrze wiem jak pieką i bolą oczy lub nozdrza gdy dostanie się do nich kawałek papryki albo nawet jej opary. To dzieje się nawet jak po krojeniu papryki wsadzisz palec w oko czy w nos. Nawet umycie rąk nie zmyje od razu tych oparów. Musiałam się przed tym zabezpieczyć by nic mi nie chlapnęło. To samo polecam Tobie. Oto jak : )

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Miksujemy zawartość naczynia tak długo aż powstanie papka.

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Harissa jest już gotowa.

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Przelewamy ją do pojemnika do przechowywania. Szczelnie zamykamy. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin by zgęstniała.

Jeżeli będziemy chcieli użyć jej później możemy ją od razu zamrozić.

Pasta Harissa. Jak przygotować tą przyprawę?

Zdjęcia: Dorkita

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)