czwartek, 12 lutego 2015

Zupka Harira z wątróbką drobiową, ryżem, selerem i grochem włoskim

Harira to typowa zupka marokańska. Marokańczycy bardzo ją lubią, choć nigdy nie jedzą jej jako samodzielne danie. Mi również przypadła do gustu i wręcz przeciwnie, uważam, że bardzo obfita i duża porcja może zastąpić cały obiad. Harira ma właściwości rozgrzewające oraz przywraca utraconą energię. W Maroku je się ją wieczorem podczas ramadanu by zregenerować siły po całym dniu poszczenia. Dlatego polecam ugotowanie jej sobie na kolację np. po powrocie z pracy.


Zupka Harira z wątróbką drobiową, ryżem, selerem i grochem włoskim

Prezentuję przepis na harirę w wersji, gdzie wiele składników miesza się w mikserze  a potem wszystko gotuje w jednym garnku. Ma ona konsystencję wodnistej pasty.

Dla ilu osób ta porcja? Jeśli mamy jeść w małych talerzykach czy miseczkach to dla 4. A jeśli w dużych talerzach to dla 2.



Czas przygotowania: 45min – 1h


Zupka harira Składniki

Składniki
  • 200g mieszanki wątróbek drobiowych lub 250g wątróbki + serca
  • 250g grochu włoskiego (ciecierzyca)
  • 2 szklaneczki surowego ryżu
  • 2 – 4 obrane cebulki szalotki
  • 2 świeże łodygi selera
  • 1 mały pęczek świeżej pietruszki
  • 2 pomidory
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 50g mąki
  • 4 jajka
  • Sok z 1 - 2 cytryny
  • ½ łyżeczki szafranu
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • Kminek sproszkowany
  • Sól
Zwróćmy uwagę na groch włoski. Jeśli mamy świeży i suchy o obowiązkowo dzień wcześniej należy go wymoczyć przez 12 godzin. Najlepiej zostawić go leżącego w wodzie na noc. Potem można ugotować go w osolonej wodzie. Jeśli mamy wilgotny i ugotowany ze słoika to wystarczy go tylko umyć i można do naszej hariry dodać od razu.

Umyć mięso (wątróbki i serca) oraz warzywa (łodygi selera, pietruszkę, pomidory, szalotki).

Przygotować sobie kubek od miksera.

Pokroić na plasterki łodygi selera, pomidory. Następnie wrzucić do kubka. 


Zupka harira łodygi selera
Zupka harira łodygi selera
Zupka harira łodygi selera
Zupka harira pomidory
Zupka harira pomidory
Zupka harira pomidory i seler

Dolać ok. 50g koncentratu pomidorowego.


Zupka harira, koncentrat pomidorowy
Zupka harira, koncentrat pomidorowy

Pokroić szalotki i wrzucić je do kubka.


Zupka harira szalotki
Zupka harira szalotki
Zupka harira szalotki
Włożyć kostkę bulionu drobiowego. Wsypać mąkę.


Zupka harira bulion drobiowy
Zupka harira mąka
Zupka harira mąka

Dolać trochę zimnej wody do kubka. 


Zupka harira dolej wody
Zupka harira dolej wody

Włączyć mikser i miksować aż zrobi się jednolity płyn.


Zupka harira mikser

Przerwać pracę miksera i dolać drugie 50g koncentratu pomidorowego


Zupka harira koncentrat pomidorowy

Miksować dalej aż wszystko się zmiesza i płyn będzie miał jasny kolor różowawo-kremowy.

Zupka harira mikser
Zupka harira mikser

Zawartość kubka przelać do garnka. Powinna ona być gęsta, ale jeśli uznasz, że za bardzo, to należy dolać trochę wody.


Zupka harira gotowanie
Zupka harira gotowanie
Zupka harira gotowanie

Przygotować pietruszkę. Odciąć od niej łodygi. Listki drobno posiekać.


Zupka harira pietruszka
Zupka harira pietruszka

Wsypać pietruszkę do garnka. Dodać szafran


Zupka harira pietruszka
Zupka harira pietruszka i szafran
Zupka harira gotowanie
Włączyć gaz na niewielki ogień. Rozpocząć gotowanie cały czas mieszając aby mąka, która jest składnikiem masy nie opadła i nie przykleiła się do dna by tym samym nie przypalić zupy.

Wsypać surowy ryż. Zamieszać.


Zupka harira ryż
Zupka harira ryż

Wsypać groch włoski. Zamieszać.


Zupka harira groch włoski ciecierzyca
Zupka harira groch włoski ciecierzyca

Wsypać mięso, czyli wątróbki i serca. Zamieszać.


Zupka harira wątróbki i serca
Zupka harira wątróbki i serca

Dodać  sól i pieprz według gustu.


Zupka harira sól i pieprz

Gotować bez przykrycia przez ok 15 min mieszając. Nawet jak zupa zacznie wrzeć to podgrzewać dalej aż mięso, groch włoski i ryż się ugotuje.


Zupka harira gotowanie
Zupka harira gotowanie

Po 15 minutach zmniejszyć ogień, przykryć i gotować dalej. Co jakiś czas sprawdzać czy się nie przypala. Jeśli trzeba to zamieszać.


Zupka harira gotowanie

Przygotować jajka, które będą dodatkiem do zupki. Włożyć je do rondla i zalać zimną wodą. Zagotować. Kiedy woda zacznie wrzeć gotować jajka dalej przez 7 min.


Zupka harira jajka
Zupka harira jajka
Zupka harira jajka

Podczas gotowania zupy i jajek przygotować cytryny. Przeciąć je na pół.


Zupka harira cytryna

Za pomocą wyciskarki do cytryny wycisnąć z niej sok


Zupka harira cytryna

Wyciśnięty sok można, choć nie trzeba wlewać do zupy. Ponieważ jedni wolą bardziej, inni mniej kwaśny smak. Proponuję przelać go do oddzielnej buteleczki. Kiedy zupka zostanie podana, każdy będzie mógł sobie samemu dolać tyle soku z cytryny ile chce.


Zupka harira cytryna
Zupka harira cytryna

Kiedy jajka się zagotują, wyjąć je z rondla na sitko i schłodzić pod bieżącą zimną wodą.
Obrać je ze skorupek i położyć na osobny talerzyk. Posypać je kminkiem.


Zupka harira jajka
Zupka harira jajka
Zupka harira jajka
Zupka harira jajka

Kiedy zupa wraz z mięsem, ryżem i grochem włoskim się zagotuje można od razu przelać do miseczek i podawać. Najlepiej spożywać zupkę kiedy jest jeszcze bardzo gorąca.


Zupka Harira z wątróbką drobiową, ryżem, selerem i grochem włoskim
Zupka Harira z wątróbką drobiową, ryżem, selerem i grochem włoskim

Ugotowane jajka posypane kminkiem można pokroić na kawałki. Włożyć do zupy dla dekoracji a następnie wymieszać razem z nią.


Zupka Harira z jajkami

Z osobnej buteleczki dolać sok z cytryny według gustu. Zamieszać łyżką.


Zupka Harira jajka i cytryna

Smacznego!

PS. Co do jajek jest jeszcze sposób, który Marokańczycy nazywają pochodzący z Rabatu. Polega on na tym, że surowe jajko wbijasz bezpośrednio do garnka gotującej się zupy. Ono się w niej rozpłynie i zmiesza z całością. W zupie będą pływać fragmenty zagotowanego białka i zółtka co też nada jej bardzo dobry smak.


Zupka Harira z wątróbką drobiową, ryżem, selerem i grochem włoskim

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)