Harira to typowa zupka
marokańska. Marokańczycy bardzo ją lubią, choć nigdy nie jedzą jej jako samodzielne danie. Mi również przypadła do gustu i wręcz przeciwnie, uważam, że bardzo obfita i duża porcja może zastąpić cały obiad. Harira ma właściwości rozgrzewające oraz przywraca utraconą energię. W Maroku je się ją wieczorem podczas ramadanu by zregenerować siły po całym dniu poszczenia. Dlatego polecam ugotowanie jej sobie na kolację np. po powrocie z pracy.
Prezentuję
przepis na harirę w
wersji, gdzie wiele składników
miesza się w mikserze a potem wszystko gotuje w jednym garnku. Ma
ona konsystencję
wodnistej pasty.
Dla ilu osób ta porcja? Jeśli mamy jeść w małych talerzykach czy miseczkach to dla 4. A
jeśli w dużych talerzach to dla 2.
Składniki
- 200g mieszanki wątróbek drobiowych lub 250g wątróbki + serca
- 250g grochu włoskiego (ciecierzyca)
- 2 szklaneczki surowego ryżu
- 2 – 4 obrane cebulki szalotki
- 2 świeże łodygi selera
- 1 mały pęczek świeżej pietruszki
- 2 pomidory
- 100g koncentratu pomidorowego
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 50g mąki
- 4 jajka
- Sok z 1 - 2 cytryny
- ½ łyżeczki szafranu
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- Kminek sproszkowany
- Sól
Zwróćmy uwagę na groch włoski. Jeśli mamy świeży i suchy o obowiązkowo
dzień wcześniej należy go wymoczyć przez 12 godzin. Najlepiej zostawić go leżącego w wodzie na noc. Potem można ugotować go w osolonej wodzie. Jeśli mamy wilgotny i ugotowany ze słoika to wystarczy go tylko umyć i można do naszej hariry dodać od
razu.
Umyć mięso (wątróbki i serca) oraz warzywa (łodygi selera, pietruszkę, pomidory, szalotki).
Przygotować sobie
kubek od miksera.
Pokroić na plasterki łodygi selera, pomidory. Następnie wrzucić do kubka.
Dolać ok. 50g koncentratu pomidorowego.
Przerwać pracę miksera i dolać drugie 50g koncentratu pomidorowego.
Miksować dalej aż wszystko się zmiesza i płyn będzie miał jasny kolor różowawo-kremowy.
Miksować dalej aż wszystko się zmiesza i płyn będzie miał jasny kolor różowawo-kremowy.
Zawartość kubka przelać do garnka. Powinna ona być gęsta, ale jeśli
uznasz, że za bardzo, to należy dolać trochę wody.
Wsypać pietruszkę do garnka. Dodać
szafran.
Włączyć gaz na niewielki ogień. Rozpocząć gotowanie cały czas mieszając aby mąka, która jest składnikiem masy nie opadła i nie przykleiła się do dna by tym samym nie przypalić zupy.
Włączyć gaz na niewielki ogień. Rozpocząć gotowanie cały czas mieszając aby mąka, która jest składnikiem masy nie opadła i nie przykleiła się do dna by tym samym nie przypalić zupy.
Gotować bez przykrycia przez ok
15 min mieszając.
Nawet jak zupa zacznie wrzeć to podgrzewać dalej
aż mięso, groch włoski i ryż się ugotuje.
Po 15 minutach zmniejszyć ogień, przykryć i gotować dalej. Co jakiś czas sprawdzać czy się nie przypala. Jeśli trzeba to zamieszać.
Przygotować jajka,
które będą dodatkiem do zupki. Włożyć je do rondla i zalać zimną wodą. Zagotować.
Kiedy woda zacznie wrzeć
gotować jajka dalej przez 7
min.
Za pomocą wyciskarki
do cytryny wycisnąć z
niej sok.
Wyciśnięty sok można, choć nie trzeba wlewać do zupy. Ponieważ jedni wolą bardziej, inni mniej kwaśny smak. Proponuję przelać go do oddzielnej buteleczki. Kiedy zupka zostanie podana, każdy będzie mógł sobie samemu dolać tyle soku z cytryny ile chce.
Wyciśnięty sok można, choć nie trzeba wlewać do zupy. Ponieważ jedni wolą bardziej, inni mniej kwaśny smak. Proponuję przelać go do oddzielnej buteleczki. Kiedy zupka zostanie podana, każdy będzie mógł sobie samemu dolać tyle soku z cytryny ile chce.
Kiedy jajka się
zagotują, wyjąć je z rondla na sitko i schłodzić pod bieżącą zimną wodą.
Kiedy zupa wraz z mięsem,
ryżem i grochem włoskim się zagotuje można od razu przelać do miseczek i podawać. Najlepiej spożywać zupkę kiedy jest jeszcze bardzo
gorąca.
Ugotowane jajka posypane kminkiem można pokroić na
kawałki. Włożyć do zupy dla dekoracji a
następnie wymieszać razem z nią.
Smacznego!
PS. Co do jajek jest jeszcze sposób, który Marokańczycy nazywają pochodzący z Rabatu. Polega on na tym, że surowe jajko wbijasz bezpośrednio do garnka gotującej się zupy. Ono się w niej rozpłynie i zmiesza z całością. W zupie będą pływać fragmenty zagotowanego białka i zółtka co też nada jej bardzo dobry smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)