niedziela, 1 lutego 2015

Jak zaparzyć marokańską zieloną herbatę z miętą?

Zielona herbata z miętą jest bardzo ważnym napojem w Maroku. Ma ona charakterystyczny aromat i smak. Można ją pić o każdej porze. Reguluje ciepłotę ciała. W upalne lato gasi pragnienie a zimą doskonale ogrzewa. Wiem, bo sama próbowałam, pijąc ją w klimacie, gdzie okres umiarkowany trwa krótko. Podobno też przynosi szczęście. Marokańska gościnność okazywana jest przez zaparzenie tej herbaty osobom zaproszonym do domu. Wypicie kilku szklaneczek równa się podziękowanie gospodarzowi za przyjęcie.


Jak zaparzyć marokańską zieloną herbatę z miętą?

Wszędzie jest mowa o różnych szkołach parzenia tej herbaty. Jednak zaprezentuję tutaj sposób  jakiego mnie nauczono. To nie jest tak, że wsypujesz zioła do szklanki czy czajnika, zalewasz wrzątkiem i gotowe. Robi się to trochę inaczej i jest to bardzo proste. Pokazuję to Wam z  przyjemnością, bo jestem wielką “herbaciarą”. Jak ktoś mnie pyta “Kawa czy herbata?” Odpowiadam: herbata!

Co potrzeba?

  • liście świeżej mięty
  • suszone liście zielonej herbaty
  • cukier (o ile słodzisz ;) )
Liście świeżej mięty
Suszone liście zielonej herbaty
Suszone liście zielonej herbaty
Cukier

Przyda się

  • Marokański metalowy czajniczek do parzenia i podawania
  • Czajnik do podgrzewania wody
  • Małe plastikowe sitko
  • Małe szklaneczki
Jak zaparzyć marokańską zieloną herbatę z miętą?

Najpierw odmierzyć ile wody nam potrzeba na herbatę. Nalać do czajniczka zimną wodę a następnie przelać do czajnika elektrycznego. Nastawić i zagotować.


Nalać do czajniczka zimną wodę
Przelać do czajnika elektrycznego. Nastawić i zagotować
W międzyczasie świeżą miętę wsypać na sitko. Umyć pod bierzącą wodą.
Miętę wsypać na sitko. Umyć pod bierzącą wodą
Umytą miętę włożyć do czajniczka.
Umytą miętę włożyć do czajniczka.
Następnie dodać 2-3 łyżeczki suszonej zielonej herbaty.
Następnie dodać 2-3 łyżeczki suszonej zielonej herbaty.
Gdy woda się zagotuje natychmiast zalać nią miętę i zieloną herbatę.
Gdy woda się zagotuje natychmiast zalać nią miętę i zieloną herbatę
Gdy woda się zagotuje natychmiast zalać nią miętę i zieloną herbatę.
Jeszcze nie gotowe ;)
Postawić czajniczek na małym ogniu i gotować ok 2 min. Wtedy to miętai i zielona herbata puszczą esencję.
Postawić czajniczek na małym ogniu i gotować ok 2 min. Wtedy to miętai i zielona herbata puszczą esencję.
Po 2 min,  kiedy z czajniczka wydobywa się para zdjąć go z ognia.
Kiedy z czajniczka wydobywa się para zdjąć go z ognia
Jeśli słodzisz wsyp cukier według gustu. Do średniego czajniczka to będą 3-5 łyżeczek lub kostek.
Do średniego czajniczka wsyp 3-5 łyżeczek lub kostek cukru
Zamieszać cukier łyżeczką w czajnikczu.
Zamieszać cukier łyżeczką w czajnikczu.
Rozlać do szklaneczek, podać i rozkoszować się smakiem.
Rozlać do szklaneczek, podać i rozkoszować się smakiem.
Jak zaparzyć marokańską zieloną herbatę z miętą?
Jak zaparzyć marokańską zieloną herbatę z miętą?

Uwagi:

Prawidłowo w szklaneczce z herbatą powinna pojawić się pianka tak jak na tym zdjęciu. Na wysokość ok 1 palca. Powstaje ona na skutek cukru w herbacie oraz nalewania “po marokańsku”. Z dziubka czajniczka trzymanego na wysokości, podnoszonego raz w góre raz w dół, strumień herbaty ma większą siłę przez co tworzy piankę.
Jak zaparzyć marokańską zieloną herbatę z miętą?
Jak zaparzyć marokańską zieloną herbatę z miętą?
A dlaczego na zdjęciach nie ma pianki? Ponieważ nie słodzę. Nie byłabym w stanie sama wypić herbaty z cukrem nawet na potrzeby tego Bloga ;) Na dodatek jedną ręką parzyłam, dosypywałam i przelewałam a drugą robiłam zdjęcia z lustrzanki. Gdybym w tym czasie podnosiła wysoko czajnik z lejącą się zeń herbatą to mogłabym nie trafić do szklanki.

Wiec jeśli wolisz herbatę z cukrem to nalewając do szklanki na przemian podnoś czajniczek do góry i opuszczaj na dół a z pewnością wyjdzie Ci się ta pianka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)