Zielona herbata z miętą jest bardzo ważnym
napojem w Maroku. Ma ona charakterystyczny aromat i smak. Można ją pić o każdej porze. Reguluje
ciepłotę ciała. W upalne lato
gasi pragnienie a zimą doskonale ogrzewa. Wiem, bo sama próbowałam,
pijąc ją w klimacie, gdzie okres
umiarkowany trwa krótko. Podobno też przynosi szczęście. Marokańska gościnność okazywana jest przez zaparzenie
tej herbaty osobom zaproszonym do domu. Wypicie kilku szklaneczek równa się podziękowanie gospodarzowi
za przyjęcie.
Wszędzie jest mowa o różnych szkołach parzenia tej herbaty. Jednak zaprezentuję tutaj sposób jakiego mnie nauczono. To nie jest tak, że wsypujesz zioła do szklanki czy czajnika, zalewasz
wrzątkiem i gotowe.
Robi się to trochę inaczej i jest to bardzo proste.
Pokazuję to Wam z przyjemnością, bo jestem wielką “herbaciarą”. Jak ktoś mnie pyta “Kawa czy herbata?” Odpowiadam:
herbata!
Co potrzeba?
- liście świeżej mięty
- suszone liście zielonej herbaty
- cukier (o ile słodzisz ;) )
- Marokański metalowy czajniczek do parzenia i podawania
- Czajnik do podgrzewania wody
- Małe plastikowe sitko
- Małe szklaneczki
Najpierw odmierzyć ile wody nam potrzeba na herbatę. Nalać do czajniczka zimną wodę a następnie przelać do czajnika elektrycznego. Nastawić i zagotować.
Jeszcze nie gotowe ;)
Postawić czajniczek na małym ogniu i gotować ok 2 min. Wtedy to miętai i zielona herbata puszczą esencję.
Uwagi:
Prawidłowo w szklaneczce z herbatą powinna pojawić się pianka tak jak na tym zdjęciu. Na wysokość ok 1 palca. Powstaje ona na skutek cukru w herbacie oraz nalewania “po
marokańsku”. Z dziubka
czajniczka trzymanego na wysokości, podnoszonego raz w góre raz w dół, strumień herbaty ma większą siłę przez co tworzy piankę.
A dlaczego na zdjęciach nie ma pianki? Ponieważ nie słodzę. Nie byłabym w stanie sama wypić herbaty z cukrem nawet na
potrzeby tego Bloga ;) Na dodatek jedną
ręką parzyłam,
dosypywałam i przelewałam a drugą robiłam zdjęcia z lustrzanki. Gdybym w tym
czasie podnosiła wysoko
czajnik z lejącą się zeń herbatą to mogłabym nie trafić
do szklanki.
Wiec jeśli wolisz herbatę
z cukrem to nalewając do
szklanki na przemian podnoś
czajniczek do góry i opuszczaj na dół
a z pewnością wyjdzie Ci się ta pianka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)