piątek, 16 stycznia 2015

Przepis na marokański chlebek Msemen

Msemen to rodzaj marokańskiego chlebka czy naleśnika. W jego skład wchodzi mąka pszenna i semolina, czyli drobna kasza otrzymywana z pszenicy. Wyrabia się go w domowej kuchni i smaży na patelni bez tłuszczu. Mimo to jest trochę kaloryczny, gdyż podczas lepienia ciasto smaruje się olejem i masłem.  Ale właśnie to nadaje mu smak. 
Przepis na marokański chlebek Msemen

W marokańskich domach często podaje się msemen na śniadanie lub na kolację zamiast zwykłego pieczywa. Dlatego wymaga przygotowania wcześnie nad ranem lub dzień przed. Wspólnie z Marokanką wykonałyśmy kilka msemenów. Oto nasz przepis.


Składniki:
  • 1kg mąki pszennej
  • 250g pszennej semoliny
  • 1 kostka świeżych drożdży
  • Olej słonecznikowy
  • Masło lub margaryna
  • Sól
  • Letnia woda
Przepis na marokański chlebek Msemen

Narzędzia kuchenne:
  • Specjalna metalowa patelnia do smażenia msemenu na którą wejdzie kilka chlebków. (jak się jej nie ma to można smażyć na zwykłej dużej patelni)
  • Duża miska
  • Mała miseczka
  • Taca
  • Talerz
  • Ręczniczek kuchenny
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Ilość: 15 sztuk kwadratowych chlebków msemen o bokach ok 10cm długości

Etapy:
  1. Wyrób ciasta
  2. Lepienie chlebków
  3. Smażenie
Wyrób ciasta

Bierzemy dużą miskę i wsypujemy do niej całą semolinę i niecałą mąkę.


Przepis na marokański chlebek Msemen
Przepis na marokański chlebek Msemen
Dodać szczyptę soli i 1 łyżeczkę drożdży.
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przepis na marokański chlebek Msemen
Wymieszać rękoma
Przepis na marokański chlebek Msemen
Następnie dodawać po trochu letniej wody i ugniatać, aż masa będzie jednolita.
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przepis na marokański chlebek Msemen
Masę wyjąć z miski i wyłożyć na stół aby ugniatać ją rękoma przez 10 min.
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przepis na marokański chlebek Msemen
W jaki sposób? Na przemian zwijać w wałek popychajać go po stole nadgarstkiem, zlepiać go i rozpłaszczać pięściami. 
Przepis na marokański chlebek Msemen
Za jednym razem kiedy rozpłaszczymy ciasto nawilżyć ręce w letniej wodzie i posmarować nią masę. 
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przepis na marokański chlebek Msemen
I dalej zwijać, zlepiać i rozpłaszczać.
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przepis na marokański chlebek Msemen
Po upływie 10 min uformować z ciasta kulę. I włożyc do dużej miski.
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przykryć ręczniczkiem kuchennym. Odczekać 10 min aby masa trochę urosła na skutek działania drożdży.
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przepis na marokański chlebek Msemen
Możemy już przygotować patelnię do smażenia msemenu.
Przepis na marokański chlebek Msemen

Lepienie chlebków

Przygotować olej, masło i małą miseczkę by zrobić tłuszcz.
Wlać olej do miseczki i dodać łyżkę masła. 
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przepis na marokański chlebek Msemen
W takiej postaci to zostawić. Nie mieszać by ujednolicić. Podczas lepienia chlebków masło będzie samo się topić i powoli rozpuszczać w oleju.
Przepis na marokański chlebek Msemen
Odkryć ciasto w dużej misce, które powinno już urosnąć. Przygotować tacę.
Umoczyć palce w tłuszczu. Z dużej kuli ciasta wyrabiać małe kuleczki o średnicy ok 5 cm.
Przepis na marokański chlebek Msemen

Układać obok siebie kolejno na tacy. Z każdej kuleczki powstanie jeden chlebek.
Ponownie namoczyć rękę w tłuszczu i przejechać nią po wszystkich kuleczkach aby je nawilżyć.
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przykryć tacę z kuleczkami ręczniczkiem. Ciasto będzie dalej  rosnąć.
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przygotować talerz. Brać po jednej kuleczce z tacy w kolejności. Kłaść na talerz. Zamoczyć ręce w tłuszczu. Rozpłaszczyć kuleczkę w cienki okrąg, odgarniając ciasto rękoma z środka na boki. Co chwila wsmarowywać tłuszcz ruchami okrężnymi, aby lepiej i równomiernie się rozpłaszczało.
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przewrócić na drugą stronę. Nasmarować tłuszczem. Dalej rozpłaszczać.
Chwyć krążek za każdy z czterech boków po kolei z każdej strony i złóż go w kwadratową kopertę.
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przepis na marokański chlebek Msemen
Odłóż ją na tacy w miejsce gdzie wcześniej ciasto to leżało jako kuleczka. Przykryj ręczniczkiem. Weź kolejną kuleczkę i zrób z nią to samo.
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przepis na marokański chlebek Msemen
Jeszcze raz pokazuję na zdjęciach krok po kroku jak złożyć okrąg z ciasta w kopertę.


Kuleczka rozpłaszczona na talerzu
Przepis na marokański chlebek Msemen
Rozwałkowany okrąg – pierwsza strona
Przepis na marokański chlebek Msemen
Rozwałkowany okrąg – druga strona
Przepis na marokański chlebek Msemen
1 bok
Przepis na marokański chlebek Msemen
2 bok
Przepis na marokański chlebek Msemen
3 bok. Uwaga, boki koperty będą zazwyczaj nierówne, więc jako 3 bok złóż do środka ten mniejszy
Przepis na marokański chlebek Msemen
4 bok. Złóż do środka większy bok i sklej jego brzegami całą kopertę.
Przepis na marokański chlebek Msemen
Koperta
Przepis na marokański chlebek Msemen
Odłóż gotową kopertę na tacę, weź następną kuleczkę i uformuj z niej kopertę. 
By było szybciej polecam robić to w dwie osoby. Jedna lepi koperty z kuleczek ciasta a druga przygotowuje gotowe do smażenia i smaży.

Smażenie

Postaw patelnię na małym ogniu i rozgrzej ją. Nie wylewaj nań tłuszczu bo będziemy smażyc bez niego.
Weź pierwszą kopertę z tacy, połóż na talerzyk i rozpłaszcz. Połóż ją na gorącą patelnię.
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przepis na marokański chlebek Msemen
Dokładaj na nią kolejne rozpłaszczone koperty z ciasta. Kiedy pierwsza strona chlebka się usmaży, tzn lekko zbrązowieje jak na zdjęciu to przewróć na drugą stronę.
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przepis na marokański chlebek Msemen
Dużą miskę wyłóż papierowym ręcznikiem kuchennym. Wkładaj do niej usmażone chlebki msemen.
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przepis na marokański chlebek Msemen
Przepis na marokański chlebek Msemen
Gotowe!
Najsmaczniejsze są te świeże i cieplutkie. Powinny być deikatne i chrupiące.
Przepis na marokański chlebek Msemen
Możemy podać je na stół. Jeść je same lub posmarować masłem, białym serkiem np. słynnym marokańskim „Jebli” (czyt. Żybli) , czy nutellą z oleju arganowego amlou.
Można też pociąć na kawałki i zmieszać z inymi marokańskimi potrawami złożonymi z soczewicy, cebuli i kurczaka.
Przepis na marokański chlebek Msemen
Gotowy msemen można przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Aby ponownie zjeść,
należy rozmrozić zostawiając na jakiś czas w temperaturze pokojowej. Podgrzać na patelni. Nigdy w mikrofalówce!
Przepis na marokański chlebek Msemen
Smacznego.

Zdjęcia: Dorkita

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)