Msemen to rodzaj marokańskiego chlebka czy naleśnika. W
jego skład wchodzi mąka pszenna i semolina, czyli drobna kasza otrzymywana z pszenicy.
Wyrabia się go w domowej kuchni i smaży na patelni bez tłuszczu. Mimo to jest
trochę kaloryczny, gdyż podczas lepienia ciasto smaruje się olejem i masłem. Ale właśnie to nadaje mu smak.
W marokańskich domach często podaje się msemen na śniadanie lub na kolację zamiast zwykłego pieczywa. Dlatego wymaga przygotowania wcześnie nad ranem lub dzień przed. Wspólnie z Marokanką wykonałyśmy kilka msemenów. Oto nasz przepis.
Składniki:
Składniki:
- 1kg mąki pszennej
- 250g pszennej semoliny
- 1 kostka świeżych drożdży
- Olej słonecznikowy
- Masło lub margaryna
- Sól
- Letnia woda
- Specjalna metalowa patelnia do smażenia msemenu na którą wejdzie kilka chlebków. (jak się jej nie ma to można smażyć na zwykłej dużej patelni)
- Duża miska
- Mała miseczka
- Taca
- Talerz
- Ręczniczek kuchenny
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Ilość: 15 sztuk kwadratowych chlebków msemen o
bokach ok 10cm długości
Etapy:
- Wyrób ciasta
- Lepienie chlebków
- Smażenie
Wyrób ciasta
W jaki sposób? Na przemian zwijać w wałek popychajać go po stole
nadgarstkiem, zlepiać go i rozpłaszczać pięściami.
Za jednym razem kiedy rozpłaszczymy ciasto nawilżyć ręce w letniej wodzie i
posmarować nią masę.
I dalej zwijać, zlepiać i rozpłaszczać.
I dalej zwijać, zlepiać i rozpłaszczać.
Przykryć ręczniczkiem kuchennym. Odczekać 10 min aby masa trochę urosła na
skutek działania drożdży.
Możemy już przygotować patelnię do smażenia msemenu.
Możemy już przygotować patelnię do smażenia msemenu.
Lepienie chlebków
Przygotować olej, masło i małą miseczkę by zrobić tłuszcz.
Wlać olej do miseczki i dodać łyżkę masła.
W takiej postaci to zostawić. Nie mieszać by ujednolicić. Podczas lepienia chlebków masło będzie samo się topić i powoli rozpuszczać w oleju.
W takiej postaci to zostawić. Nie mieszać by ujednolicić. Podczas lepienia chlebków masło będzie samo się topić i powoli rozpuszczać w oleju.
Odkryć ciasto w dużej misce, które powinno już urosnąć. Przygotować tacę.
Umoczyć palce w tłuszczu. Z dużej kuli ciasta wyrabiać małe kuleczki o średnicy
ok 5 cm.
Układać obok siebie kolejno na tacy. Z każdej kuleczki powstanie jeden chlebek.
Układać obok siebie kolejno na tacy. Z każdej kuleczki powstanie jeden chlebek.
Przygotować talerz. Brać po jednej kuleczce z tacy w kolejności. Kłaść na
talerz. Zamoczyć ręce w tłuszczu. Rozpłaszczyć kuleczkę w cienki okrąg,
odgarniając ciasto rękoma z środka na boki. Co chwila wsmarowywać tłuszcz ruchami
okrężnymi, aby lepiej i równomiernie się rozpłaszczało.
Przewrócić na drugą stronę. Nasmarować tłuszczem. Dalej rozpłaszczać.
Chwyć krążek za każdy z czterech boków po kolei z każdej strony i złóż go w kwadratową kopertę.
Odłóż ją na tacy w miejsce gdzie wcześniej ciasto to leżało
jako kuleczka. Przykryj ręczniczkiem. Weź kolejną kuleczkę i zrób z nią to
samo.
Jeszcze raz pokazuję na zdjęciach krok po kroku jak złożyć okrąg z ciasta w
kopertę.
Kuleczka rozpłaszczona na talerzu
Rozwałkowany okrąg – pierwsza strona
Rozwałkowany okrąg – druga strona
1 bok
2 bok
3 bok. Uwaga, boki koperty będą zazwyczaj nierówne, więc jako 3 bok złóż do
środka ten mniejszy
4 bok. Złóż do środka większy bok i sklej jego brzegami całą kopertę.
Koperta
Odłóż gotową kopertę na tacę, weź następną kuleczkę i uformuj z niej kopertę.
By było szybciej polecam robić to w dwie osoby. Jedna lepi koperty z
kuleczek ciasta a druga przygotowuje gotowe do smażenia i smaży.
Smażenie
Postaw patelnię na małym ogniu i rozgrzej ją. Nie wylewaj nań tłuszczu bo będziemy
smażyc bez niego.
Weź pierwszą kopertę z tacy, połóż na talerzyk i rozpłaszcz. Połóż ją na
gorącą patelnię.
Dokładaj na nią kolejne rozpłaszczone koperty z ciasta. Kiedy pierwsza
strona chlebka się usmaży, tzn lekko zbrązowieje jak na zdjęciu to przewróć
na drugą stronę.
Dużą miskę wyłóż papierowym ręcznikiem kuchennym. Wkładaj do niej usmażone chlebki msemen.
Gotowe!
Najsmaczniejsze są te świeże i cieplutkie. Powinny być deikatne i chrupiące.
Możemy podać je na stół. Jeść je same lub posmarować masłem, białym serkiem
np. słynnym marokańskim „Jebli” (czyt.
Żybli) , czy nutellą z oleju
arganowego amlou.
Można też pociąć na kawałki i zmieszać z inymi marokańskimi potrawami złożonymi
z soczewicy, cebuli i kurczaka.
Gotowy msemen można przechowywać
w lodówce lub zamrażalniku. Aby ponownie zjeść,
należy rozmrozić zostawiając na jakiś czas w
temperaturze pokojowej. Podgrzać na patelni. Nigdy w mikrofalówce!
Smacznego.
Zdjęcia: Dorkita
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)